Kom-i-gang med skøyting - Sport 1

Hopp direkte til innhold

Hopp direkte til Søk

Kom-i-gang med skøyting

Kom-i-gang med skøyting

Langrenn er fantastisk effektiv trening. Du får lett opp pulsen, du brenner mange kalorier og du jobber med muskulatur som er viktig for hele kroppen. Det beste? Det er utrolig moro!

De fleste forstår grunnleggende skøyteteknikk. Her får du noen tips om de ulike teknikkene samt lenke til en fin instruksjonsfilm.

Fem gir

Det er totalt fem teknikker innen skøytingen, eller fem gir.

- Glidende fiskebein

- Padling

- Dobbeldans

- Enkeldans

- Friskøyting

Glidende fiskebein brukes når det er bratt oppover. Du går fiskebein som vanlig, men glir ut hvert enkelt tak med skiene.

Padling brukes i motbakker som er for bratte for dobbeldans. Du benytter en hengarm og en skyvearm, og benytter en ”padletak-liknende” bevegelse for å skøyte deg fremover.

Dobbeldans betyr at du bruker dobbelt stavisett på hvert skøytetak. Er tungt, men gir god fart i lange, slake motbakker.

Enkeldans betyr at du bruker dobbelt stavisett på annet hvert skøytetak. Passer bra for raske partier med høy fart.

Friskøyting betyr at du skøyter uten å bruke stavene, benyttes der du går for fort til å få noen særlig effekt av stavene.

Tyngden på skyvebeinet

Tyngdeoverføring er viktig! Tren på å la hofta (og dermed kroppsvekten) være over foten på glidbeinet.

Bøyde knær

Ha en bøy på kneet i starten på skøytetaket, og strekk ut kneet mens du skøyter foten ut til siden.

Lær av dyktige trenere/instruktører

Det er mange dyktige skiinstruktører og trenere som tilbyr kurs i skøyteteknikk. Delta på kurs så fort som mulig, da slipper du å kaste bort tid på å lære deg feil teknikker.

Utstyret

I utgangspunktet kan du skøyte med de skiene du har. Det aller viktigste er god glid. Vask sålen helt ren for gammel voks og legg riktig glider i hele skiens lengde. Vil du kjøpe skøyteutstyr, så bør stavene være ca 20 cm under kroppshøyde. Støvlene må gi god stabilitet sideveis mens skiene bør ha et lavere spenn og større vridningsstivhet enn ski for klassisk teknikk.

Sport 1-butikkene selger skøyteski og utstyr fra Fischer, Madshus, Salomon, Swix og Rottefella.

Lær skøyteteknikk med Tore Ruud Hofstad: