Kom-i-gang med svømming - Sport 1

Hopp direkte til innhold

Hopp direkte til Søk

Kom i gang med svømming

Kom-i-gang med svømming

Svømming er en effektiv form for mosjon. Store deler av kroppen brukes, samtidig som belastningen på rygg, hofter, knær og ankler er minimal.

Svømming krever lite utstyr. En badedrakt eller badebukse, en svømmehette og et par svømmebriller er alt du bør ha. I tillegg er det mange som liker å bruke ørepropper.

Svømmehaller over alt

Sommerstid kan du svømme i lokale vannveier – men husk at selv god badetemperatur kan føre til nedkjøling hvis du er lenge i vannet. Vinterstid finnes det mange svømmehaller over hele landet – kontakt kommunens servicekontor for mer info om svømmehaller nær deg.

Teknikk

Alle former for svømming gir god mosjon – enten du svømmer rygg, bryst eller friteknikk. Hvis du vil bruke svømmehallen aktivt, er det en fordel å lære seg god friteknikk. Dette kan du gjøre i den lokale svømmeklubben, her er en oversikt over norske klubber.

Her finner du mer om svømmekurs.

Treningen

Hvis du er fersk innen svømming, så passer det bra å starte med korte, rolige distanser. Lær deg god teknikk, så du kan svømme uten å kjase og mase. Når du klarer å svømme 1000 m sammenhengende, kan du begynne med intervaller.

En kort og effektiv økt er f.eks 10 minutter med rolig oppvarming (stigende intensitet – økt farten underveis i oppvarmingen). Deretter svømmer du 4x100 m i et tempo du blir andpusten av før du avslutter med 5 minutter rolig svømming.

Obs! Dette er bare et forslag, et svømmekurs i regi av din lokale Sport 1-butikk eller svømmeklubb vil lære deg mye mer.

Trenger du ekstra motivasjon? Prøv deg på Norges Svømmeforbunds distansemerker, f.eks merket for at du har svømt 1 mil i løpet av vinteren.

Triatlon

Hvis du liker å trene og har lyst på en utfordring, så er triatlon med svømming, løping og sykling en fantastisk mosjonsidrett. Det arrangeres konkurranser i mange ulike distanser, alt fra korte sprintløp til ekstreme langdistansekonkurranser.

Det kommer snart en egen artikkel for deg som vil begynne med triatlon, i mellomtiden kan du lese mer hos Norges Triatlonforbund. http://triathlon.no/

Svømmeutstyret kjøper du hos din lokale Sport 1-butikk, lykke til!