Til topps med ski! - Sport 1

Hopp direkte til innhold

Hopp direkte til Søk

Til topps med ski!

Har du tenkt deg på toppturer med ski? Her får du gode tips til hvordan du bør kle deg og hva slags utstyr du trenger.

Ta hensyn til turen

Velg utstyr etter turens lengde og kjøreforhold. Hvis du skal gå i - eller nær - et alpinanlegg med heiser, kan du velge kraftig utstyr og støvler. Hvis du skal gå langt, og turen krever klatring, bør utstyret være så lett som mulig.

Tenk på vekten

Hvis du skal gå langt, er det viktig å ta hensyn til vekten på ski, støvler og bindinger. Erfarne bestigere kalkulerer ofte med at èn kilo på føttene tilsvarer fem kilo på ryggen.

Vurder bredden på skiene

Brede ski er fantastiske i dyp løssnø, men er tunge når du skal gå opp. Velg utstyr etter turens vanskelighetsgrad og etter hvilke egenskaper som er viktigst for deg. Litt ekstra slit med tunge ski på vei opp, kan bety mye mer moro på vei ned.

Sekken tilpasses dine behov

Sekken skal dekke plassbehovet ditt for turen. Minstekravet er plass til spade, søkestang, førstehjelpsutstyr, mat og drikke. I tillegg bør det være plass til en skalljakke (vindtett og pustende jakke) eller dunjakke samt feste for hjelm på utsiden. Kanskje trenger du klatretau og isøks også? 

Tips til klær

Ideelt sett skal du ha lett tøy til innmarsjen og klatringen opp, og kraftigere tøy for nedfarten. En løsning er å ta oppstigningen med superundertøy, skallbukse og tynn fleecegenser, og så trekke på deg en skalljakke når skiene kjører ned. Ved turer i dårlig vær er tre-lags skallplagg å foretrekke. I lettere vær kan du bytte ut de tunge skallplaggene med lettere softshell. Husk at du svetter mye under klatringen. Det er derfor viktig med undertøy som transporterer fuktighet godt. Hvis du har tatt av ytterjakken på vei opp, ta den på igjen rett før du kommer på toppen, slik at du ikke blir nedkjølt. Husk tykk fleece eller dunjakke til pausene.

Kunnskap redder liv!

All ferdsel i skredfarlig terreng krever kunnskap om rasfare og at du har med skredsøkeutstyr. Gå på kurs, ha med det nødvendige utstyret i form av søkestang, spade og elektronisk skredsøker/sender. Husk å trene på å bruke utstyret før du legger ut på tur.