Bedre tur med lett sekk - Sport 1

Hopp direkte til innhold

Hopp direkte til Søk

Spar krefter og nyt turen med lett ryggsekk

Bedre tur med lett sekk

En tung sekk ødelegger turen! En lett sekk øker turgleden, men du må pakke riktig.

Hvor lang tur skal du på? Skal du gå fra hytte til hytte eller skal du ligge i telt? Hvor godt trent er du?

Hva mye veier en lett sekk?

For en ukes tur fra hytte til hytte, der du kun trenger drikken og maten du må ha på dagsetappen, kokeutstyr til å lage mat samt lakenpose for overnatting på hytte, er 4-6 kg realistisk. Skal du ha med et telt, liggeunderlag, sovepose og mer mat, så bør du legge på til det doble, med andre ord 8-10 kg.

Ikke kutt for mye ned på komforten!

Ikke velg lav vekt på bekostning av god nattesøvn. Hvis du skal ligge i telt, er et komfortabelt liggeunderlag og en sovepose som er varm nok til temperaturforholdene viktig!

Sekken

Skal du pakke lett for en kortere tur, trenger du ikke en stor ekspedisjonssekk. Bergans Rondane 64 liter er stor nok til selv kortere teltturer (hvis du pakker lett) og veier kun 1,4 kg. Skal du gå fra hytte til hytte, så veier Bergans Rondane 38 liter kun 1 kg og har plass til det du trenger – hvis du er flink til å pakke.  

Sov godt

Går turen fra hytte til hytte, så holder det med en lakenpose og et putetrekk. Skal du ligge i telt om sommeren, veier en sovepose som Helsport Valdres LT kun 900 gram. Et Therm-a-Rest NeoAir Venture LS veier på sin side kun 620 gram, og gjør selv ganske ruglete underlag til en komfortabel seng.  

Kokeutstyret

På hytte til hytte-turer trenger du bare et lett turkjøkken som Primus Lite Plus. Det veier kun 390 gram pluss gassboks, og holder fint to personer med vann til kaffe og Real Turmat.

Skal du ligge i telt, og gjerne vil spise annet enn frysetørket mat, vil et turkjøkken som Primus Gravity III dekke alle behov sammen med en lett kjele og en stekepanne. I tillegg trenger du en lett plasttallerken, turkopp samt lettvektsbestikk.

Ta med en vanntett pakkpose eller to

Vanntette pakkposer som Lifeventure er lette og holder for eksempel soveposen og et tøyskift tørt. Ha en vanntett pakkpose til sovepose og klær, og en til mat – i hvert fall om du har med mat som ikke tåler å bli våt!  

På kroppen

Kle deg lett, men pakk for grisevær! Sommerstid er en shorts og en teknisk t-skjorte, to sett lett ullundertøy, et par skift undertøy, en turbukse og et lett regntøysett tilstrekkelig – men legg en lue og et par votter i sekken også. Ta med noen porsjonsposer med Bio-tex og skyll opp shorts, t-skjorte, sokker, truse og eventuelt ullundertøyet ofte.

På føttene

Ikke tenk alt for mye på vekt når du velger fjellstøvler – de må først og fremst være stabile, passe foten din, passe terrenget turen går i og ikke minst holde føttene tørre selv på lengre etapper. Går turen med lett sekk (5 kg) på god sti, så kan du godt gå med lette tursko.

Sommerstid fungerer det godt med et par tynne linersokker innerst med et par litt tykkere tursokker utenpå. Skyll linersokkene daglig, så klarer du deg med et par på en ukes lang tur. Hvis du har plass, så legger du også et par slippers i sekken, de er gode å ha inne på hytta.

Teltet

Skal du overnatte i utsatte fjellområder, så må du ha et solid fjelltelt. Men du kan også velge en leirplass som ligger i le, og dermed klare deg med et lettere tresesongers telt. Jotunheim Svartdalen veier 1,7 kg og har bra plass til en person med bagasje.

Toalettveske og personlig utstyr

Tannbørste, en liten tube med tannkrem, deodorant, en liten flaske tursåpe som Lifeventure All-Purpose Soap, en liten flaske med Antibac og en vanntett pakket halv rull med toalettpapir.

Førstehjelpsutstyr

Et kompakt førstehjelpssett som Lifesystems Trek inneholder det meste. Legg til Compeed gnagsårplaster, en pakke med smertestillende tabletter og en tynn redningspose av aluminiumsfolie, så er du klar for det meste!    

Annet

En sitteplate er kjekk å ha, i hvert fall om ikke sekken har en uttakbar ryggplate. I tillegg bør du ha med et multiverktøy som Leatherman Wingman og en lighter.  Og selv om du bruker GPS, så bør du ha med kart og kompass. Liker du å ha med noen få dråper av det edlere slaget, så finnes det lette plastflasker som kan brettes sammen når du har drukket opp innholdet.

Sliter du med gnagsår? Her er noen tips for å unngå vannblemmer og gnagsår på tur.

Hoka Tor Ultra Hi WP er en superlett og veldig komfortabel fjellstøvel, les mer om den her.