Laksefiske i elv - Sport 1

Hopp direkte til innhold

Hopp direkte til Søk

Noen tips for laksefiske i elv

Laksefiske i elv

Har du en gang opplevd spenningen ved å kjøre en stor laks i en stri elv, så er sjansen stor for at du er hekta for livet. Her er noen tips på veien fra Sport 1 Melhus.

Mange av Sport 1-butikkene er sterke innen fiske, enten det er med flue, sluk eller mark, og i elv, innsjø, langs kysten eller ute på fjorden. Terje Nervik er daglig leder av Sport 1 Melhus og er en lidenskapelig laksefisker – selvfølgelig i elva Gaula som renner like ved butikken.

Lær deg å lese elva!

- Alt fiske handler om å forstå omgivelsene og fisken. Lær deg å lese elva og hvor fisken står. Se hvor bakevjene er, fisken står ofte og hviler bak store steiner (en bakevje er nedstrøms for en stor stein eller en liten utstikker i elva, her går strømmen tilbake mot steinen igjen).

Lær deg å se forskjell på dypt, roligflytende vann og lysere hurtigrennende vann, fisken går ofte der det er litt dypere hvor det ikke er så stor motstand i strømmen. Lær deg å forstå bunnformasjonene ut fra bølgene og hvordan det påvirker laksen. Følg kvister som flyter nedover og se hvordan de forandrer retning i strømmen.

Sluk og wobbler – det vanligste

- Slukfiske og fiske med wobbler er veldig populært hos oss. Det skiller fra elv til elv hva som fungerer, her er det viktig å sjekke med den lokale Sport 1-butikken om hva som er best der du skal fiske. Vi selger mye sluk, men opplever også en stadig økt interesse for fiske med wobblere.

Stang og snelle

- Laksefiske i elv kan handle om stor fisk, men handler alltid om sterk fisk! Det er derfor viktig at stang og snelle er dimensjonert for den fisken du har planer om å fange! Velg en stang som er litt stivere enn den slukvekten du kaster med – se etter god aksjon for lange kast.

- Når det gjelder sneller, så begynner de fleste med en åpen haspelsnelle som er enklere å kaste med for nybegynnere. Alternativet er multiplikatorsneller som gir en mer direkte kontakt med stang og line, mindre linetvinn og en mer effektiv kraftoverføring når storlaksen skal sveives inn. Noe av det viktigste er uansett at snella har en kraftig nok brems til at du kan kjøre stor og sterk fisk. Ikke gå for det billigste – regn med at stang og snelle koster fra ca. 4000,- kr.  

Line

- Her oppe går det for det meste i multifilamentliner som Fireline. Den bør ha minst 15-20 kg bruddstyrke. Husk at denne linetypen er litt mer utsatt for slitasje ved kontakt med stein enn vanlig monofilamentline, det kan derfor være fornuftig med en fortom av nylon.

Laksefiske i elv_710

Fluefiske - den ultimate kampen mann mot fisk?

- Fluefiske etter laks er mange sportsfiskeres våte drøm! Her anbefaler vi en tohåndsstang med god aksjon – hemmeligheten bak lange og presise kast ligger i stanga (og kasteteknikken din…). Husk at det kan være en fordel med kraftigere utstyr i vårflommen, men at du godt kan bruke lettere utstyr ut over sommeren når vannstanden synker.

Flueline

Tidlig på våren anbefaler vi en line med høy synkegrad – med andre ord at den raskt synker nedover i vannet. Det er ofte der fisken står. Ut over sommeren kan du velge letter line som flyter høyere opp i vannet. 

Markfiske

Godt, gammeldags markfiske er fremdeles en av de mest effektive metodene for å fange fisk. Vi selger mark som er oppdrettet i området, både Meitemark og Duggmark, noe som er fristende godbiter for laksen i Gaula.

Bekledning og annet utstyr

- Selv om du fisker med sluk, wobbler eller mark fra land og været er herlig, så er det smart å ha en skalljakke og bukse i sekken. Skal du fiske med flue, så er en god vadebukse og vadesko viktig. I tillegg anbefaler vi sterkt at alle som fisker i elv også har med seg flytevest som er laget for fiske og en vadestav. En tur i elva kan fort bli dramatisk om vannføringen er høy!

- Solbriller med polarisert glass, en hatt med stor brem og en vest med mange lommer er også smart – og selvfølgelig vekt, kroktang og en god venn med kameraet klart. Det er viktig å fjerne kroken hurtig og effektivt fra fisk som skal settes ut igjen. Dette må gjøres med all hunnlaks i Gaula!

Erfaring!

På spørsmålet om hva som er det ”hemmelige” fisketipset, svarer Terje kjapt:
- Det å få fisk handler om å fiske! Ikke gi deg selv om det ikke biter med en gang. Test ut andre agn, sjekk ut nye bakevjer – du får i hvert fall ikke fisk mens du ligger i solsenga på utsiden av teltet, campingvogna eller hytta og venter på bedre forhold!

Vil du prate mer laksefiske med Terje? Stikk innom Sport 1 Melhus (Sør-Trøndelag) – han og resten av betjeningen er klar for ivrige sportsfiskere!