Turskøyter - Sport 1

Hopp direkte til innhold

Hopp direkte til Søk

Fart, moro og god trening med turskøyter

Turskøyter

Broderfolket i øst har gått på turskøyter i mange år, nå er vi nordmenn også i gang med å oppdage isens gleder for alvor.

Å gli av gårde på hard og glatt is er en fantastisk opplevelse. Norge byr på mange muligheter hele vinteren. Enten i form av blank is i områder uten snø eller på baner som brøytes og vedlikeholdes for skøyteturer.

Obs! Artikkelen er ment som en rask innføring og bare en start for deg som vil prøve turskøyter. Oppsøk andre skøyteløpere, bli med på organiserte turer for å lære å bli en sikker turskøyteløper.

Sikkerhet

Is er fascinerende. Helt klar stålis har en enorm bæreevne i forhold til tykkelsen, og kan gi spektakulære opplevelser der du glir av gårde mens du kan se steinene på bunnen under deg. Men is og turskøyting krever kunnskap – eller for å si det på en annen måte: Kunnskap og trening berger liv!

En tommelfingerregel er at 10 cm klar stålis trygt bærer en voksen mann, men ofte er isen av varierende tykkelse selv om overflaten er helt flat. Os der bekker og elver renner inn i og ut av vannet du skøyter på, lokale strømmer, vind og andre forhold påvirker isens tykkelse. Det er derfor viktig å lære seg å lese terrenget og å sjekke isforhold med lokale entusiaster. Og hvis det ikke finnes, så er eldre skogsarbeidere ofte dyktige til å vurdere isforhold. I tvil om isens tykkelse? Bor et hull!

Skøytene

Det finnes flere typer turskøyter. De vanligste er nærmest bare et skøytejern som man monterer en BC- eller langrennsbinding på og så bruker skøyten sammen med en egnet skistøvel. Vil du gå lange turer, så er kombinasjonen av BC-støvel og binding både varm og stabil. Er du mer ute etter raske treningsturer, så er en langrennsstøvel for skøyting sammen med en skøytebinding en god løsning. Mange av Sport 1-butikkene selger turskøyter fra nederlandske Zandstra, sjekk med din lokale butikk.

Turskøyter_628

På kroppen

Kle deg som for en fjelltur. Ull innerst (bruk ull, det holder på varmen om du blir våt), deretter et lett lag med skallbekledning. På hodet har du en varm, vindtett lue, mens varme og helst vannavstøtende hansker holder hendene komfortable.

Sikkerhetsutstyret

Ikke legg ut på skøytetur uten at alle i følget har ispigger som de kan dra seg opp på isen med hvis de går igjennom. I tillegg bør minst to i gruppa ha med seg kasteline. Og – bare så det er sagt – det å treffe med kasteline krever trening! Mange liker også å ha staver som både kan brukes til å stake med og til å sjekke tykkelsen på isen. På ryggen har du dagstursekk med et tørt skift med ullundertøy, sokker og hansker/votter pluss mat og en termos med varm drikke. Obs! Pakke dette i en vanntett pakkpose og legg den i sekken uten å klemme luften ut av posen. Da har du en del ekstra oppdrift hvis du skulle gå gjennom isen.

Husk at det viktigste sikkerhetsutstyret sitter mellom ørene – all ferdsel i potensielt farlig natur krever at man bruker hodet!   

Her finner du mye info om isvett.

Artikkel om turskøyting.