Ull er gull - Sport 1

Hopp direkte til innhold

Hopp direkte til Søk

Ull er gull - spesielt som undertøy

Ull er gull

Vi nordmenn elsker ullundertøy. Den viktigste grunnen er at ull holder veldig bra på varmen, faktisk selv om du skulle bli litt våt. Men gode ullplagg har også mange andre egenskaper som er viktige for alle som ferdes utendørs.

Sport 1-butikkene fører ullundertøy fra ledende merkevarer som Devold, Kari Traa, Norrøna og Jotunheim.

Ullundertøy er temperaturregulerende, fuktabsorberende, isolerende og ikke minst luktdempende. Ull passer derfor perfekt for deg som veksler mellom å jobbe deg svett og å sitte stille – enten du går på ski og stopper for å raste, løper på stiene og stopper for å ta bilder, sykler i kaldt vintervær men må lappe et punktert dekk, kjører hardt i alpinbakken men sitter stille i heisen eller veksler mellom aktive friminutt og stillesittende skoletimer.  

Høy isolasjonsevne

Hver eneste ullfiber har små luftlommer som isolerer ved at de holder på luft. Derfor holder ullplagg deg varm når det er kaldt og bidrar samtidig til å holde deg sval når det er varmt. I tillegg så absorberer og transporterer ulla fuktigheten vekk fra kroppen før den kondenserer.

Jotunheim_Varme_barn

Fuktabsorbasjon 

Ull holder deg varm selv om du blir våt eller fuktig. Grunnen er at ullfibre kan absorbere ganske mye fuktighet, faktisk kan ull inneholde opp til 35 % fuktighet før den føles våt. Ved å bruke ull innerst mot huden reduserer du derfor faren for å bli nedkjølt og kald.

Luktkontroll

Du har kanskje oppdaget at ullundertøy kan brukes i flere dager uten å lukte vondt? Årsaken er merinoullens utmerkede evne til raskt å absorbere svette og la den fordampe. Dessuten inneholder ulla naturlige stoffer som hindrer vond lukt – du kan kjøre hardt på ski hele dagen uten å være redd for å stinke på afterski!

Vask og stell av ullplagg

Moderne ullundertøy er enkle å vaske og stelle. Bruk vaskemaskinens ullprogram (30 °C) og et eget vaskemiddel for ull. Avslutt med en runde i tørketrommelen på lav varme. Obs! Vanlige vaskemidler kan være harde med ullfiberne, derfor anbefaler flere produsenter av ullundertøy at du bør bruke ullvennlige vaskemiddel som Milo.

Bærekraftig og miljøvennlig

Sist men ikke minst, så er ull en miljøvennlig, bærekraftig og fornybar ressurs!

Kilder: devold.no, karitraa.no og norrona.no