Velg riktig skallbekledning - Sport 1

Hopp direkte til innhold

Hopp direkte til Søk

Velg riktig skallbekledning til dine turer

Velg riktig skallbekledning

Utvalget av skallplagg er stort, og egenskaper og bruksområde skiller mye. Her er noen tips.

Det første du må vurdere, er hvilken bruk plagget skal ha. Hva slags vær- og temperaturforhold venter du? Skal plaget brukes i intensiv aktivitet der du svetter mye?  

Membran

Vanntette, vindtett og pustende plagg med membran er det rette valget for turer i regn, tett snøvær og hard vind. Plaggene gir optimal beskyttelse mot elementene, så hvis du kun kan ha med deg en jakke på turen, er et membranplagg som oftest det beste valget. Husk at plagg som skal være helt vanntette må ha teipede sømmer. Det skiller også en del på de ulike variantene - de kraftigste jakkene er beregnet på krevende bruk som skikjøring og klatring, mens de lettere variantene passer bedre til raske fotturer.

Det negative med membranplagg er en noe nedsatt fukttransport i forhold til f.eks plagg av Windstopper® eller teknisk softshell, noe som er viktig under intens (svett) aktivitet som toppturer, terrengløping, terrengsykling med mer. Plaggene bør derfor ha ventilasjonsmuligheter i form av ”lufteluker” under armene og mulighet for god åpning i halsen.

Gore® Windstopper®

Windstopper® er en mellomting mellom softshell og vanntett membran, og gir plagg som kan brukes under alle værtyper unntatt kraftig regn. Plagg med Windstopper® er vindtette samtidig som de gir bedre fukttransport enn helt vanntette membranplagg.

Softshell

Kjært barn har mange navn! Softshell er et vidt begrep med mange typer stoffkvaliteter – alt fra rimelige fritidsplagg med begrenset beskyttelse mot elementene til avanserte jakker og bukser for intens aktivitet i naturen. Avhengig av konstruksjonen, kan plagg i softshell gi deg en kombinasjon av vindbeskyttelse, vannavstøtende egenskaper og varme/isolasjon kombinert med behagelig stretch.

Ultralett

Ultralette skallplagg er som regel laget for å brukes som et vind- og i noen tilfeller vannbeskyttende lag som du enkelt kan pakke i løpe- eller sykkelsekken og ta fram on været skifter til det verre. Som med softshell, så skiller det mye på kvalitetene innen ultralette skall. Vil du ha best mulig beskyttelse mot vind og regn? Eller de fukttransporterende egenskapene viktigere?    

Detaljer

Kjøp plagg etter behov. Er bruken primært raske lufteturer med hunden, så trenger du ikke detaljer som er viktige for en som er på en ukes klatretur i fjellet.

Bruk Sport 1 butikkene

Sport 1 butikkene fører et bredt utvalg fra merker som Jotunheim, Bergans, Norrøna, Arc`teryx med fler. Sportsveilederne i butikkene har god kunnskap om teknisk bekledning. I tillegg vet de hva som fungerer i butikkens nærområde – stikker du innom? Her finner du din lokale Sport 1 butikk.