Godt feste med Rode - Sport 1

Hopp direkte til innhold

Hopp direkte til Søk

Godt feste med Rode

Godt feste med Rode

Synes du det er vanskelig å få godt feste som holder gjennom lange treningsøkter og turløp? Her er noen tips fra Per Knut Aaland.

Med bakgrunn som eliteløper i langrenn og mange år som smøreekspert på blant annet det norske langrennslandslaget, har Per Knut Aaland stålkontroll på det meste innen skismøring. Vi ba han derfor om fem tips for godt feste.
Per_Knut_700

1. Rubbe smøresonen

- Det første jeg gjør etter at glidsonene er ferdig glidet, siklet og børstet, er å rubbe opp festesonen med slipepapir med korning 100. Dette får ”hårene” i belegget til å reise seg, noe som gjør at festesmøringen sitter bedre. Obs! For at skisålen skal forbli helt plan, er det viktig å rubbe i lengderetningen av skien, ikke på tvers.

2. Nysnø

- Start med å varme inn grønn eller blå festevoks (hard voks) som underlag for den dagsaktuelle voksen. Varm inn et tynt lag med smørejernet og gni det ut med en syntetisk kork.

3. Omdannet (kornet) snø ved minusgrader

- Start med å varme inn et tynt lag grunnvalla. Den er veldig slitesterk, noe som er viktig med snøkrystaller som har vært våte og så frosset igjen.

4. Dagsaktuell festevoks

- Deretter legger jeg på to lag dagsaktuell festevoks i hele festesonen og gnir dette godt ut med en syntetisk kork. De neste lagene legger jeg litt kortere, og fortsetter til jeg har lagt fem til seks lag i stadig kortere lengde – med andre ord at smøringen legges tykkest der spennet på skien er høyest.

5. Legg på det siste laget ute

- Hvis alle lagene legges på og gnis ut i et varmt rom, har festevoksen lett for å bli polert. Jeg legger derfor på det siste laget ute. Da er voksen kald og den får en mindre blank overflate ved korking. Dette gjør at voksen griper bedre.