Uten mat og drikke… - Sport 1

Hopp direkte til innhold

Hopp direkte til Søk

Tips til riktig mat og drikke i lange idrettskonkurranser

Uten mat og drikke…

Kunsten er å hele tiden holde energinivået oppe gjennom harde treningsøkter og konkurranser. Her er noen tips fra Maxims ernæringsekspert Tonje Dominguez.

Når du har planlagt en sykkel-, løpe- eller skitur skal du i utgangspunktet spise normale måltider slik du pleier. Men for å unngå vondt i magen, er det smart å holde igjen på tunge middager de siste to timene før økta.

Den siste halvtimen før du skal i aksjon, kan det imidlertid være lurt å fylle på med litt energi, men vær forsiktig med å hive i deg for mye raske karbohydrater som gel og sjokolade. Raske karbohydrater gjør at blodsukkeret stiger veldig raskt – også synker fort igjen. Slike produkter skal heller benyttes mot slutten av treningen eller konkurransen.

SPORTSDRIKKE

Det er viktig å ha riktig væskebalanse under hele treningsøkta eller konkurransen. Er den i orden, får kroppen best mulig tilgang på næring og oksygen til musklene. Blir du dehydrert underveis, kan dette føre til at du blir trøtt, svimmel og får muskelkramper. En sportsdrikk som inneholder en god miks av karbohydrater og salt, hjelper deg å vedlikeholde væskebalansen og holde energien oppe. Saltene i sportsdrikken gjør også at kroppen holder bedre på vannet (du må ikke så fort på do) og kompenserer for saltet du mister gjennom svette.

Hvor mye du skal drikke underveis er veldig individuelt ettersom vi svetter veldig forskjellig, men som hovedregel skal du alltid tilføre kroppen væske hvis du trener eller konkurrerer i mer enn 60 minutter. Skal du prøve deg på intervalltrening eller harde tempoøkter, er det imidlertid viktig å drikke oftere ettersom kroppen hele tiden skal være klar til å yte maksimalt.

ENERGIBARER

Det finnes etter hvert mange barer som kan tilføre deg nødvendig næring før eller underveis på sykkel-, løpe- eller skituren. De fleste av disse inneholder både raske og langsomme karbohydrater, noe som gjør at kroppen raskt blir kvikk etter inntak og holder energinivået oppe utover i økta. På turer som varer over 60 minutter, kan du fint spise 1–2 barer i timen dersom du føler at du trenger mer krefter – og ikke får vondt i magen.

Trener du til lange sykkelritt, maratonløp eller lange turrenn på ski er det lurt å prøve ut forskjellige barer under trening så du vet hva kroppen din tåler best når du står på startstreken.

ENERGIGEL

Energy Gel består av hurtigopptagelige karbohydrater. Maxim bruker den unike formuleringen 2:1 ratio med maltodekstrin og fruktose, noe som gir kroppen mulighet til å ta opp mer karbohydrater per time. Bruk av flere karbohydratkilder gjør at gelen også er skånsom mot magen. Gel kommer i mange varianter hvor noen er ferdigblandet med vann, mens andre må skylles ned med væske. Som en ekstra energikilde er noen geltyper supplert med koffein.

Gel bør brukes underveis og mot slutten av trening/konkurranser for å sikre et optimalt energinivå, og for å holde konsentrasjonen og ytelsesevnen oppe.

MINERALTILSKUDD

Sliter du med kramper under eller etter økten, er det smart å ta mineraltilskudd med magnesium. Årsaken er blant annet at magnesium spiller en nøkkelrolle for overføringen av nervesignaler til musklene. Hvis du har for lite av dette mineralet, forstyrres det fine samspillet mellom muskelfibrene. Slike mineralkapsler skal tas daglig, men tidspunktet kan varieres etter behov. Er du plaget av muskelkramper om natten, tar du dem før leggetid. Dersom du får kramper når du sykler, løper eller går på ski, tar du dem før treningsøkta begynner.

Artikkelen er skrevet av Tonje Dominguez som er ernæringsekspert hos Maxim Norge. Hun har en mastergrad i ernæring fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet i Ås, og har blant annet erfaring fra prosjektledelse, produktutvikling og undervisning/rådgivning.

Kilde: Maxim
Vibeke Skofterud bruker Maxim energiprodukter
Vibeke_Skofterud_710