BMX - Sport 1

Hopp direkte til innhold

Hopp direkte til Søk

BMX tar helt av!

BMX

BMX er i ferd med å ta helt av! Stadig flere oppdager alt som kan gjøres på en kompakt og solid BMX-sykkel med riktig geometri.

BMX-sykler er laget for triksing. De er små for å være lette å kontrollere i luften og på bakken, og er bygd for å tåle store påkjenninger. Setet er lavt for å være ute av veien. Mange kjører med pegs (fotstøtter) som stikker ut fra navene for å lettere kunne skli på trappegelendre og kanter.

Fem disipliner

Det finnes fem disipliner innen BMX: Street, Park, Dirtjump, Flatland og Racing. De fleste sykler er allroundere som passer godt uansett hvor man sykler. Unntaket er racingsykler, disse er spesialisert for kravene banekjøring gir.

Store konkurranser

BMX har aldri vært større enn det er i dag. Sporten er fortsatt størst i USA, med konkurranser som X-games og Dew Tour. I Europa arrangeres BMX-konkurranser som Simple Session og BMX Masters. I Norge er det flere BMX-konkurranser i løpet av året, blant annet Factory Jam i Trondheim, Drammen Open Jam og Oslo Street Jam. Her er det flere klasser man kan delta i, eller man kan sette seg på tilskuerbenken og se noen av Norges beste BMXere gi alt.

BMX2. BrownCouch_700

Velg riktig sykkel

Ved valg av BMX er størrelsen viktig. Står man riktig på sykkelen, er det lettere å lære triks. Når man står på en BMX skal man ikke føle at man må strekke seg etter styret, eller motsatt, at man må krumme seg sammen over sykkelen. Vekt spiller også en rolle, fordi man løfter med seg sykkelen i de fleste triks. Ofte er det vekt som skiller dyre fra rimelige sykler. Når prisen går opp, går vekten ned - samtidig som styrken beholdes.

Størrelse

Det finnes flere størrelser på BMX-syklene. Til Juniorer med høyde 120-140 cm. anbefales en sykkel med 16 tommers hjul. Til Junior med høyde 135-155 cm. anbefales en sykkel med 18 tommers hjul. Til alle med høyde over 155cm. anbefales sykler med 20 tommers hjul.

På sykler med 20” hjul er normalt sett de rimligere syklene kortere i topprøret, (avstanden mellom sete og styre), enn de litt mer kostbare. Avhengig av hvem som kjører på den, vil en kort sykkel være lett å rotere og jevnt over føles kvikkere å trikse med. En lengre sykkel vil rotere tyngre, men er til gjengjeld mer stabil.

Teksten er basert på en artikkel Rune Woldsnes hos BrownCouch skrev for Sport 1 Sykkel 2011.

Les mer om BMX på www.facebook.com/wethepeoplenorge 

Les mer på www.bmx.no

Sport 1 butikkene selger BMX fra Wethepeople og Radio, sjekk med din lokale Sport 1 butikk.