BOARDMAN BIKES - Sport 1

Hopp direkte til innhold

Hopp direkte til Søk

Sport 1 butikkene selger Boardman sykler, her er et intervju med selveste Chris Boardman

BOARDMAN BIKES

Boardman landeveis-, cross- og triatlonsykler er på vei inn i en del av Sport 1-butikkene. Vi gjorde derfor dette intervjuet med den engelske sykkellegenden.

Engelske Chris Boardman er en levende legende innen bane- og landeveissykling. Han har blant annet vunnet en etappe i Tour de France, gull i VM i Temporitt, olympisk gull i banesykling og ikke minst har han hatt timesrekorden på bane.

Chris_B_CX_710

Boardman Bikes

Syklene som bærer Chris Boardmans navn spenner over et bredt utvalg fra terreng- til landeveissykler. Triatlonsyklene til Boardman Bikes er blant de mest anerkjente på markedet, og utvalget av Cyclocross’ere og spesialiserte grussykler vokser raskt.

Du har vunnet mange store ritt inkludert en etappe i Tour de France og olympisk gull i banesykling. Hvilken seier rangerer du øverst?

- Dette skjedde for lenge siden, men jeg husker de godt, og da spesielt tre av seirene. Det å vinne gull i OL er spesielt. Det var det ultimate for meg, men også viktig for å vise alle at en britisk syklist kunne hevde seg i kamp med hele verden (seieren til Chris var det første engelske OL-gullet i sykling på 72 år). Det gjorde meg også trygg på at jeg kunne lykkes som profesjonell landeveissyklist. Da jeg ble proff var det en hard kamp om aksept frem til jeg vant prologen i Tour de France som nesten var et uoffisielt VM i Temporitt den gang. Da løsnet det, og jeg ble godtatt som en del av proffsirkuset.

Barcelona_TDF

The Athletes Hour

- Det siste jeg gjorde på sykkelen var å prøve meg på timesrekorden på bane. Siden jeg hadde brukt det råeste og mest aerodynamiske utstyret gjennom proffkarrieren, ønsket jeg å sette en rekord der det i større grad var syklisten og ikke sykkelen som var avgjørende. Derfor innførte vi begrepet Athletes Hour. Jeg syklet på en sykkel med standard ramme med runde rør (ikke aerodynamiske), hadde samme sittestilling som på landeveissykkelen og brukte hjul med tradisjonelle eiker. Målet var å slå rekorden til Eddy Merckx fra 1970-tallet, noe jeg klarte med 10 meter. En fantastisk måte å avslutte proffkarrieren på!

Hvor gammel var du når du startet med landeveis- og banesykling?

- Akkurat som med de fleste andre, begynte det med at jeg syklet med kompisene. Det første rittet var når jeg som 13-åring deltok i et ca. 17 km langt temporitt. Jeg var ikke noe spesielt talent, men bare trente på. Etter hvert vant jeg min første tittel i ungdomsklassene, og dermed var jeg hekta for alvor!

Hillclimb_CB

Viktig å trene på Velodrom?

Med tanke på din bakgrunn som banesyklist, mener du at trening på velodromen er viktig for landeveissyklister?

- Landeveissyklister som trener på velodromen får enkelte klare fordeler. Banesykling gir mulighet til å trene helt upåvirket av vær og trafikk. Syklisten kan dermed fokusere 100 % på det fysiske. Banesykling er også et sunt avbrekk fra lange turer på landeveien rent mentalt. Og med tanke på at syklene har fast gir (kan ikke rulle uten at pedalene følger med) og ingen bremser, blir man dyktig til å sykle.

Hva er ditt beste råd til barn og ungdom som vil starte med sykkelsport?

- Ikke bare gjør det du er best til i konkurranser, men ha fokus på lek og moro. Gjør det du liker best, det gode kommer etter hvert.

Boardman Bikes lager et stort utvalg av sykler. Har dere noen felles designfilosofi som går igjen i alle syklene?

- Ja, vi produserer kun sykler vi selv har lyst til å sykle på! Sykler som får oss til å utbryte ”wow!” og stoppe opp. Hvis de ikke gir oss en slik reaksjon, får ikke kundene det heller.

Hva er din personlige sykkel for tiden?

- Jeg sykler på en Team CX (Cyclocross) mesteparten av tiden, enkelt og greit fordi jeg foretrekker å sykle på sykkelstier. Jeg har også en hardtail terrengsykkel som jeg bruker når det er veldig sølete, men jeg er ikke av de tøffeste i terrenget. Landeveissykling gjør jeg kun i grupper med andre sykkelryttere. Jeg er forresten en stor fan av SRAMs nye E-Tap system. Jeg elsker tekniske nyvinninger, men de må ha en grunn for å eksistere – ikke bare for å selge – og E-Tap leverer på alle punkter!

Du finner intervjuet i vårt store Sport 1 Sykkelmagasin 2017 – der ser du også et utvalg av syklene til Boardman. Klikk her for å lese magasinet på nett.

CB i en TT