Kle deg for kalde sykkelturer - Sport 1

Hopp direkte til innhold

Hopp direkte til Søk

Kle deg for vintersykling

Kle deg for kalde sykkelturer

Vintersykling og de første turene på våren kan gi helt fantastiske naturopplevelser, men kan også være kaldt og utrivelig. Her er noen tips om bekledning og fottøy.

Hva som er passe varmt skiller fra person til person, prøv deg fram. Med vindtett ytterst kan du ofte klare deg med relativt lite under. Det skiller også i hastighet mellom terreng- og landeveissykling, du blir raskere varm i skogen samtidig som nedkjølingen fra fartsvinden blir mindre.

Overkroppen

Bruk supertrøye innerst. Da transporterer du fuktigheten vekk fra kroppen så du føler deg tørrere. Alternativt kan du bruke tynn ull innerst. Trekk et lett mellomlag, gjerne i ull, over supertrøya på kalde dager. Ytterst bruker du en vindtett og vannavstøtende sykkeljakke med ekstra lang rygg. På kalde dager er det lurt med en løs hals.

Underkroppen

Bruk lang sykkelbukse med vindtett front (spesielt i skrittet og over knærne), helst med seler for å hindre kuldeglipe i korsryggen. Hvis det er kaldt eller vått, kan du med fordel bruke overtrekksbukse utenpå.  

Hodet

Hjelmlue under hjelmen beskytter effektivt mot kulda. Bruk briller for å beskytte øynene mot kulde og fartsvind, og for bedre sikt i flatt lys. En Buff er også et godt alternativ, spesielt hvis du vil dekke ører og nakke.

Hendene

Vindtette, vannavstøtende og varme hansker med lange fingre, evt ”tofinger-hansker” eller votter om det er ekstra kaldt. Kalde, stive fingre gir deg raskt problemer med giring og bremsebruk.

Føttene

Dra vanntette, varme skotrekk over de vanlige sykkelskoene dine eller kjøp ekstra varme sykkelsko for vinterbruk. Bruk varme ullsokker som går litt opp på leggen.Obs! Iskaldt snøslaps gir ekstremt rask nedkjøling – vær nøye med å holde føttene tørre og varme!

Gode tips til langturen

Ta med ekstra hansker og gjerne et par tørre ullsokker i sekken. Begge er gode å ha hvis du blir våt og kald. Putt en hundrelapp eller bankkortet i lomma i tilfelle du vil stoppe for varm drikke og en bolle eller tre.

Husk rikelig med lunken eller varm drikke i f.eks. en termos i ryggsekken. Oppbevar energibarene nær kroppen så de ikke blir steinharde i kulda.

Hvis du kjører bil til og fra der du skal sykle, så ta med et tørt skift fra topp til tå, og drikk en kopp med varm drikke med en gang turen er avsluttet.

Sport 1-butikkene fører aktuell vinterbekledning fra blant andre Pearl Izumi, Craft og Norrøna, og undertøy fra Devold, Jotunheim og Kari Traa - stikk innom din lokale butikk og sjekk utvalget.