Midnattsolrittet - Sport 1

Hopp direkte til innhold

Hopp direkte til Søk

Nord-Norges vakreste sykkelritt

Midnattsolrittet

Lørdag 13. juni arrangeres årets store sykkelbegivenhet i nord: Midnattsolrittet, Nord-Norges største og flotteste landeveisritt.

Artikkelen er hentet fra vår store Sport 1 Sykkelkatalog 2015. Stikk innom din lokale Sport 1 butikk og ta med deg et eksemplar, eller les katalogen digitalt her.

Sykkelfesten er blitt kjent som et sosialt arrangement som passer like godt for den aktive som for folk flest. Sport 1 butikkene Sportshuset Sentrum og Sportshuset Bodø er viktige samarbeidspartnere. Rittet ble arrangert for første gang i 2009 med 500 deltakere. Siden har deltakerantallet økt til i overkant av 2000 sist år.

Foto: Sigurd Nerva

Tre distanser

Det er tre ulike distanser: VB-rittet på 54 km, et folkeritt som passer for alle. SNN-rittet på 98 km i en kupert løype, og Diadora Challenge på 183 km, den ultimate utfordringen for godt trente syklister.

Løypa

Løypa snor seg i spektakulær natur rundt Saltenfjorden. Det var ikke for ingenting at ASO (Arrangøren av Tour de France) valgte løypa som tidene første etappe av Arctic Race of Norway. Franskmennene var mektig imponert da de var her og stakk ut løypa! Det som gjør løypa så flott er kontrastene. Du starter med nydelig natur langs fjorden og fortsetter med tøffe stigninger som fører deg opp på snaufjellet. Derfra er det full fart ned til fjorden i Misvær og kupert terreng langs fjorden ut til turens kanskje høydepunkt, den mektige Saltstraumen.

Foto: Trond Seivåg

– At løypa er vakker og en opplevelse for de fleste er hevet over tvil. Det som likevel har blitt den store suksessfaktoren er den gode stemningen arrangementet har, sier rittgeneral Trond Seivåg.

– Vårt mål har fra første stund vært at alle som sykler og gjennomfører skal føle seg som vinnere. Vi har hele tiden hatt fokus på bredde og lavterskel. Den som bruker lengst tid skal ikke nødvendigvis være den som kommer sist i mål. Vi har jo tre distanser og traseer der vi legger opp til at deltakerne kommer samtidig i mål.

Dette sa Pål Erik Krangsås, fra Orkla/Sør Trøndelag og vinner i 2012, om hvorfor han liker arrangementet:

– Det er sammensatt. Det er det engasjementet som vises, den flotte naturen og at det er en blanding av løp for amatører og ritt for de som vil satse litt ekstra. Arrangøren er oppriktig opptatt av å gi deltakerne en flott opplevelse, og for tilreisende gjelder det helt fra vi kommer til byen.

Deltakerne

Det fine med Midnattsolrittet er at «alle» kan delta. Alt fra aktive syklister som trener hver dag, til mannen i gata som ble utfordret på julebordet. Dette gjør arrangementet «ufarlig» og sørger for lav terskel. I tillegg er det lett å komme seg hit. Både fly og tog er bare 7 km fra starten på langløypa.

Foto: Sigurd Nerva

Bedrifter fra fjern og nær

Private Barnehagers Landsforbund er en av mange bedrifter som deltar på Midnattsolrittet. De har siden starten i 2009 hatt prosentvis stor deltakelse og for de ansatte handler det ikke nødvendigvis om å komme først i mål.

– Det viktigste for oss er at flest mulig deltar i rittet og har det gøy sammen. Derfor er bedriftsidretten et viktig tilbud hvor vi prøver å favne over alle ansatte, uansett alder og form. Midnattsolrittet er bare én av flere aktiviteter eller konkurranser vi deltar på i løpet av året som viktige bidrag til folkehelsen, sier leder i bedriftsidrettslaget Team Pøbel, Hans Are Nyheim. Han forteller om stort engasjement i forkant og ved gjennomføring av Midnattsolrittet. Alt fra de som tilbakelegger mange timer i uken langs landeveien for å være rustet for de tøffeste motbakkene og de lengste løypene, til den delen av Pøbelgjengen som er mest opptatt av å sette farge på rittet.

– Vi liker å være synlig, samtidig som vi er veldig samfunnsengasjerte. Det resulterte i at vi i 2014 også var en gjeng som syklet for blodgiversaken. Noe som også skapte stor oppmerksomhet i løypa, sier Nyheim og lover nye pøbelstreker i 2015.

- Og vi skal selvsagt være godt representert i løypene også der vi vil rocke Midnattsolrittet, sier han hemmelighetsfullt.

Partytelt og levende musikk

I målområdet er det lagt opp til sosial kvalitetstid med levende musikk og dans. Det er denne stunden som deltakerne setter så stor pris, forteller rittgeneralen.

– Her blandes gammel og ung, lang og kort løype, godt trent og mindre trent, til et herlig slabberas om egne opplevelser i løpet av dagen. Andelen skryt øker utover kvelden… Alle er vinnere!

Les mer her: http://midnattsolrittet.no/