MIPS øker sikkerheten - Sport 1

Hopp direkte til innhold

Hopp direkte til Søk

Tester viser at sykkelhjelmer med MIPS er sikrere

MIPS øker sikkerheten

Ledende hjelmprodusenter jobber kontinuerlig med å forbedre sikkerheten for oss syklister. Siste nytt er MIPS – Multi-Directional Impact Protection System.

En god sykkelhjelm øker sikkerheten. Velger du i tillegg en med MIPS, så viser tester utført av blant annet NAF og Testfakta at graden av beskyttelse øker.

Hva er MIPS?

MIPS er et system som gjør at et slag mot hodet ikke bare fordeles og absorberes av skummet som hjelmen er laget av, men også ved at hjelmen beveger seg på hodet. De færreste velt på sykkel foregår med hodet nitti grader mot underlaget. MIPS reduserer dermed vridningskraften på hjelmen og hodet når du treffer bakken med hodet i en slakkere vinkel. Teknologien er utviklet i Sverige og er inspirert av hjernens eget beskyttelsessystem der hjernen ”flyter” inne i hodeskallen.

Sport 1 butikkene fører flere typer MIPS-hjelmer, se mer av utvalget i vårt store Sport 1 Sykkelmagasin 2016.

Når du skal kjøpe hjelm

Bruk litt tid på å finne den rette hjelmen, og ikke la sykkelhjelmen være noe du kjøper ”bare for å ha en hjelm”! Her er noen punkter du bør ha i bakhodet når du besøker Sport 1 butikken din for å kjøpe hjelm, og noen punkter om hvordan du skal ta vare på hjelmen.

Riktig bruksområde

Velg en hjelm som passer ditt bruksområde. En terrenghjelm som dekker mer av hodet er best til rask stisykling, mens en landeveissyklist vil ha en luftig racerhjelm som kombinerer god beskyttelse med god ventilasjon. En skjerm er god å ha i terrenget og når du sykler hybrid eller Classic på veien (oppreist sittestilling), mens den fort hindrer sikten framover om du sitter veldig framoverbøyd på racersykkelen. En barnehjelm bør dekke hodet best mulig, samtidig som den må ha nok ventilasjon for varme sommerdager.

Riktig størrelse

Hjelmen må sitte best mulig på hodet før du fintilpasser med løse skumbiter. Når det gjelder barnehjelmer, så er det viktig å være klar over at en for stor hjelm som barnet skal vokse seg inn i rett og slett kan være farlig – kjøp en hjelm som passer!

Riktig tilpassing

Juster hjelmens innvendige passform så den sitter perfekt på hodet. I tillegg må reimene strammes slik at hjelmen sitter selv om du tryner skikkelig! Test selv ved å prøve å vri hjelmen av ditt eller barnets hode – det skal du ikke klare!

Stell godt med hjelmen

Nest etter sunn fornuft, er en god sykkelhjelm det viktigste sikkerhetsutstyret du har. Ikke sleng den fra deg. Ikke la den ligge klemt under sykkelen i bagasjerommet på vei til trening. Vask den med jevne mellomrom, ta gjerne ut innmaten og vask den (hvis den er laget for å kunne tas ut).

Bytt hjelmen etter krasj

Har du vært i bakken med hodet, eller slått hodet hardt i et tre eller liknende, så skal hjelmen byttes ut! Selv om det ikke er synlige utvendige skader, så kan det være innvendige sprekker som gjør at hjelmen ved neste harde støt ikke klarer å absorbere slaget – og dermed øker faren for alvorlig skade drastisk.