Styrketipset: Kettlebell sving - Sport 1

Hopp direkte til innhold

Hopp direkte til Søk

Kettlebell sving - effektiv styrkeøvelse

Styrketipset: Kettlebell sving

Stillesittende er lite gunstig. Ved siden av å reise deg og bevege deg med jevne mellomrom gjennom hele dagen, bør du legge øvelsen kettlebell sving inn i styrketreningen din.

Som med alle andre styrkeøvelser, så er det en fordel å lære av en dyktig instruktør. Sjekk med det lokale treningsstudioet om de har en NGKF-sertifisert instruktør, så er du i trygge hender. Evt. så er Appen Steve Cotter Kettlebell Encyclopedia et godt alternativ. Finnes til iPad og iPhone og koster ca 20 kr i Appstore.

Hvordan

Start med en passende tung kettlebell – f.eks 10 kg for damer og 16 kg for menn. Still deg opp med omtrent skulderbredde mellom føttene og sett kula på gulvet ca 50 cm foran føttene dine. Grip kula, løft den klar av gulvet og la den pendle mellom bena. Prøv å øke farten du skyver hoftene frem/retter ut hoftene med, så ser du at kula løfter seg høyere.

Sving

Med en liten bøy på knærne, skyver du baken så langt bak du klarer. Før så hofta fram med så stor kraft at kula løftes til skulderhøyde, og sørg for at vekten hele tiden ligger i hælene – med andre ord at du står støtt! Obs! Det er kraften i hofta som skal løfte kula, ikke armer og skuldre. Hvis du blir sliten i korsryggen, så kan det tyde på at du løfter ryggen i stedet for å skyte hofta fram! Kjør 3x10 reps så eksplosivt som du klarer – går dette greit, så er du klar for tyngre kettlebell!

Sving

Hvorfor

Sving er verdens beste øvelse for oss som sitter mye. Korrekt utført gir den veldig god treningseffekt på alle de musklene som retter ut kroppen, spesielt hofte, sete, bakside lår, rygg, skuldre og nakke. Øvelsen motvirker på den måten den negative effekten av å sitte hele dagen. Øvelsen er også bra for deg som går mye på ski.

Hvor ofte

Hvis du trener styrke to ganger i uka, så passer det bra å legge inn øvelsen begge disse dagene. Hvis du ellers ikke trener styrke, så kan du kjøre øvelsen etter f.eks harde intervalløkter til fots, på sykkelen eller på ski.