Sport 1 kan sittestilling Sitt riktig på sykkelen

Riktig sittestilling betyr mye for komfort og riktig muskelbruk. Sport 1 butikkene kan sykkel og hjelper deg med å finne riktig størrelse og å tilpasse sykkelen perfekt til deg.

At du sitter riktig på sykkelen har stor betydning for flere ting. Det handler først og fremst om komfort og et effektivt tråkk, men også sykkelens kjøreegenskaper påvirkes av sittestillingen.

Redusert belastning på nakke og rygg

Sitter du korrekt på sykkelen reduserer du belastningen på nakke og korsrygg. Dette merker du veldig godt på litt lengre turer, enten det er snakk om å dra tilhengeren til barnehagen eller trene for Birkebeinerrittet eller et turritt på landeveien.

Bedre tråkk

Sykler du for trening og konkurranse, eller er en lidenskapelig stitråkker eller tursyklist, betyr riktig sittestilling at du gir muskulaturen i legger, lår, sete og torso riktig posisjon for optimal effekt – du tråkker med andre ord bedre på en sykkel du sitter riktig på!

Optimale kjøreegenskaper

Korrekt sittestilling, og dermed en vektfordeling av kroppsvekten din på den måten sykkelprodusenten har tenkt, betyr også mye for kjøreegenskapene. Får du for mye vekt over bakhjulet, vil sykkelen lett steile i bratte motbakker. Samtidig vil en vekt som er for langt fram lett føre til at bakhjulet spinner slik at du mister kontroll og fart. Det er også viktig at framhjulet får sin del av kroppsvekten for å sikre et best mulig grep for framhjulet når du svinger. 

30, 60 eller 90 grader?

I Sport 1 har vi grovinndelt sittestillinger i 30, 60 eller 90 grader fremoverbøyd.

30 grader:
Denne sittestillingen er utviklet til ritt og trening for ritt. Den krever god bevegelighet i bekken, hofte og korsrygg, og godt trent lår-, sete- og midjemuskulatur. Er krevende, men gir en optimal kombinasjon av lav luftmotstand og effektiv arbeidsstilling. 

60 grader: 
Er fremdeles ganske framoverlent, men er mye mindre belastende på korsrygg og nakke. Gir dessuten et bedre overblikk, noe som gjør den godt egnet for rask bysykling og stisykling. 

90 grader:
Komfortabel, oppreist sittestilling for tur- og bysykling der du ikke har krav om maksimal fart og effektivitet. Gir dessuten et godt overblikk over trafikken.

Utgangspunkt

Riktig størrelse er kun et utgangspunkt, det er selve fintilpassingen som avgjør om sykkelturen blir super eller bare grei. Obs! Det er alltid rom for individuelle tilpasninger. Tipsene i denne artikkelen er gode utgangspunkt. 

Riktig setehøyde

Sett deg på sykkelen med de skoene du normalt sykler med. Plasser hælen på pedalen. Når foten er strak i kneleddet, har du korrekt setehøyde. Når du så flytter tåballen til pedalen, så får du en liten knekk på kneet, noe som er viktig for å unngå belastningsskader.

Seteposisjonen

Dette handler primært om sykler som er tiltenkt trening og konkurranse (både landevei og terreng). Plassere foten med tåballen midt over pedalakslingen og hold krankarmene i en vannrett posisjon. Hold et lodd i tau mot den lille ”beinpipa” rett under kneet og la loddet henge fritt. Når loddet er i linje med pedalakslingen og samtidig henger loddrett ned, er setet riktig plassert. 

Riktig avstand til styret

Når du sitter på sykkelen med føttene på pedalene og er klar til å sykle, så skal styret dekke navet når du ser ned.

Sport 1 butikkene hjelper deg med å stille inn sykkelen slik at sittestillingen blir riktig.