Hopp til hovedinnhold

Vi i Norge har tusenvis av kilometer med veier som er rene paradiset for grusentusiaster. Tenk deg områdene i Trysil og nordover langs grensen mot Sverige. Eller Finnmarksvidda. Hva med hele Nordmarka? Fjellområdene i ”birkebeinerland” mellom Rena og Lillehammer? Nesten uansett hvor du bor i Norge, så kan du velge og vrake mellom spennende turmuligheter på dårlige veier med liten eller nesten ingen trafikk.

Hva er en gravelbike?

Syklene ser ut som litt ekstra solide landeveissykler med kraftigere hjul, bredere dekk, kraftigere bremser og en bredere girutveksling. Det er viktig med lette gir for å komme opp skikkelig bratte bakker, og tunge gir for å få fart på flatene. Girutvekslingene går derfor over et mye større spenn enn landeveissykler. Dekkene må være brede nok og felgene kraftige nok til å tåle steinete grusveier og bedre stier, mens bremsene må være dimensjonerte for å stoppe både syklist, en tyngre sykkel og gjerne 5-10 kg bagasje. Hos Sport 1 finner du ”blandeveissykler” fra Gekko og Scott.

Geometri for roligere reaksjon

Det handler om mer enn komponentene og girene, en god grussykkel har slakkere vinkler for forutsigbare egenskaper på bløtere underlag – passende styrerespons på en landeveissykkel kan raskt bli alt for kjapt på grus. Lengre setestag og lavere krankhus gjør sykkelen mer retningsstabil og stabil i fart. I manges øyne likner grussyklene mye på crossykler, men de er i realiteten ganske ulike – de egenskapene som gjør sykkelen topp i crossløypene kan være krevende etter 15 mil på grusveier og god sti i Jotunheimen.

Perfekt for bikepacking

Gravelbikes trives også bra med bagasje i form av rammevesker, setevesker, styrevesker og kanskje en tilhenger? Mange av syklene har også fester for minst en ekstra flaskeholder for lange turer. Eller hva med å stroppe fast en sammenpakket Packraft (liten ”gummibåt”) på styret? Tenk deg en tur med sykling og padling i Vassfaret. Vi fører et utvalg av aktuelle sykkelvesker fra Thule og Blackburn, og har et bredt utvalg av vanntette pakkposer, frysetørket mat, soveposer, ultralette telt, minimalistiske kokeapparat og annet turutstyr som egner seg for bikepacking.

Vintersykling

Gravelbikes er de perfekte vintersyklene. Du har god plass til brede piggdekk; både hybriddekk med pigg og i noen tilfeller enda bredere 29” terrengsykkeldekk med pigg. I tillegg har så godt som alle gravelbikes kraftige skivebremser som stopper deg uavhengig av vær og føre.    

Kle deg for tur

Skal du på en dagstur uten overnatting, kler du deg som for en lang tur på asfalt eller sti. Husk en ekstra overtrekksjakke og et sett med løse knær, været kan fort endre seg i løpet av en dag. Ta med tilstrekkelig med mat og drikke. Lange motbakker på grus suger kreftene ut av deg! Skal du på overnattingstur, er det smart å ha et sett ullundertøy som du kan bruke når du slår leir, som varmeforsterker om den ultralette soveposen skulle bli for kald eller under syklingen om været slår om.